Concept For Life
Concept For Life
MEDIUM Adult
kg6.0
kg1.5
kg
Cechy karmy
kg6.0
kg1.5
kg
9.00
Skład.
22% białko drobiowe (bogate w mięso z kurczaka, częściowo suszone i hydrolizowane), 20% mięso z kurczaka, ryż, kukurydza, mączka ryżowa, tłuszcz drobiowy, odcukrzone suszone wysłodki buraczane, siemię lniane, lignoceluloza, fosforan wapnia, chlorek sodu, drożdże piwne (suszone), jajo (suszone), 0,2% olej z łososia, 0,2% olej słonecznikowy, 0,2% ekstrakt z drożdży (źródło beta-glukanów i mannanooligosacharydów), 0,1% inulina z cykorii. Dodatki fizjologiczne: witamina A 12000 j.m., witamina D (witamina D3) 1400 j.m., witamina E (octan all rac-alfa-tokoferylu) 300 mg, witamina C (fosforan askorbylowy, sól sodowo-wapniowa) 300 mg, witamina B1 (azotan tiaminy) 12 mg, witamina B2 (ryboflawina) 12 mg, witamina B6 (wodorochlorek pirydoksyny) 8 mg, witamina B12 (cyjanokobalamina) 180 µg, niacyna 35 mg, d-pantotenian wapnia 35 mg, kwas foliowy 1,2 mg, biotyna (D(+)-biotyna) 300 µg, chlorek choliny 2000 mg, miedź (siarczan miedzi(II), pięciowodny) 12,5 mg, cynk (siarczan cynku, jednowodny) 100 mg, cynk (chelat cynkowy wodzianu glicyny) 60 mg, żelazo (siarczan żelaza(II), jednowodny) 250 mg, mangan (siarczan manganu(II), jednowodny) 30 mg, jod (jodan wapnia, bezwodny) 2,2 mg, selen (selenin sodu) 0,4 mg. Dodatki technologiczne: przeciwutleniacze.
Typowa analiza.
Białko surowe 24%; Tłuszcz surowy 14%; Włókno surowe 2.5%; Popiół surowy 6.5%; Wapń 1.15%; Fosfor 0.95%; Sód 0.35%; Kwasy tłuszczowe Omega 30.65%; Kwasy tłuszczowe Omega 62.4%.
Białko
Tłuszcze
Węglowodany
Obliczenia.
Są to wartości przybliżone i mogą się nieznacznie różnić od danych producenta z uwagi na szereg zmiennych.
kalorycznosć wybranej karmy
Plusy.
- Białko pochodzenia zwierzęcego, jako główne źródło.
Minusy.
- Niski procent składników mięsnych w suchej masie.
- Zawiera produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego.
- Może zawierać produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego.
- Zawiera problematyczne zboża (np. pszenicę, kukurydzę, soję).
- Obecność innych wypełniaczy pochodzenia roślinnego.
- Słabe jakościowo składniki.
- Produkt ubogi w warzywa i owoce.
- Brak prozdrowotnych ziół i dodatków.
- Zbyt wysoka zawartość węglowodanów.
- Mało wartościowy, tani błonnik (np. celuloza, wysłodki buraczane).
- Mało klarowna etykieta (dużo ogólników, brak zawartości %, stosowanie tzw. splittingu).
- Brak deklaracji co do polityki GMO.
- Brak informacji o wartości energetycznej produktu.
- Brak deklaracji odnośnie testów przeprowadzanych na zwierzętach!
Nasze sugestie.
Karma na bazie mięsa z drobiu, gdzie na pierwszym miejscu znajdziemy ok.22% wysoko skoncentrowanego białka drobiowego, ale jednak wciąż gorzej przyswajalnego niż mięso (bialka zwierzęce wytwarzane są najczęściej z odpadów nie nadających się do spożycia przez ludzi jak np. skóry, kości, pióra oraz narządy wewnętrzne). Dodatkowo nie wiemy, z jakich gatunków ptactwa wyprodukowany jest ten składnik. Drugą pozycję zajmuje już mięso z kurczaka (tak zdefiniowany, odnosi się do mięsa świeżego), na poziomie 20%, czyli około 6% w suchej masie. Obecne w składzie suszone jaja, to bardzo korzystny składnik, o dużej zawartości białka zwierzęcego, a także minerałów i witamin. Na kolejnych miejscach zboża – ryż zwykły, będący lekko strawnym źródłem węglowodanów, mączka ryżowa (słaby składnik bez wartości) i kontrowersyjna kukurydza, która może wpływać na stany alergiczne u zwierząt. Karma uboga w warzywa, owoce, witaminy na przeciętnym poziomie. Na plus - naturalne konserwanty. Cena adekwatna do jakości.